Gezondheid in Zuid-Afrika

Inentingen, malaria en andere gezondsheidsinformatie

De kans dat je vervelende ziektes oploopt tijdens een vakantie naar Zuid-Afrika is niet zo groot. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we ze.

Inhoud

Welke inentingen heb ik nodig voor Zuid-Afrika?

Hepatitis A

Een inenting tegen Hepatitis A wordt aangeraden als je in onhygiënische omstandigheden gaat komen. Als toerist is dit in de meeste gevallen niet zo, en is deze inenting dus niet noodzakelijk. Voor al deze adviezen geldt: het kan voor jouw persoonlijke situatie anders zijn. Bespreek dit met je arts of de GGD.

DTP

De inenting tegen Difterie, Tetanus en Polio (DTP) wordt aangeraden als je naar Zuid-Afrika gaat. Deze heb je gehad als je alle kindervaccinaties hebt gehad (na 1950). Neem voor je reis nog één DTP prik, dan ben je voor 10 jaar beschermd.

BMR

Ook de inenting tegen Bof, Mazelen en Rode hond (BMR) is onderdeel van het kindervaccinatieprogramma. Als je die hebt gehad is een extra vaccinatie niet nodig. Dit kan

Gele koorts

Een inenting tegen gele koorts is alleen verplicht als je uit een gebied komt waar geel koorts voorkomt. Reis je vanuit Europa naar Zuid-Afrika, dan is een gele koorts inenting niet verplicht.

Is er Malaria in Zuid-Afrika?

Malaria is een gevaarlijke ziekte waaraan je kunt overlijden. In het grootste gedeelte van Zuid-Afrika komt geen malaria voor. Malaria komt wel voor in het meest oostelijke deel van het land. Dat omvat:

  • Het Krugerpark en omgeving
  • Het oostelijk deel van de provincie Mpumalanga
  • Het noordoosten van de provincie Limpopo
  • Het noordoosten van de provincie Kwazulu-Natal (tegen Mozambique)

Dit zijn de lichtrode gebieden op onderstaande kaart:

Malariakaart Zuid-Afrika

Reis je naar deze gebieden? Dan wordt aanbevolen om malariatabletten te slikken. Vooral in de periode september t/m mei. Buiten die periode hebben de meeste reizigers geen malariapillen nodig.

Daarnaast is er een kleine risico op malaria in het gebied ten westen van bovengenoemde gebieden (het roze gebied op de kaart). Denk bijvoorbeeld aan het gebied rond de Panoramaroute (ten westen van het Krugerpark) en St. Lucia (ten oosten van Durban). In deze gebieden worden malariapillen niet aangeraden, maar moet je wel extra voorzichtig zijn.

Malariapillen

Met malariapillen bescherm je jezelf tegen ernstige klachten als je bent gestoken. De GGD of Thuisvaccinatie.nl kunnen voor jou bepalen welke pillen het meest geschikt zijn. De meest voorgeschreven pillen zijn Lariam en Malarone.

Voorzorgsmaatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Met deze maatregelen maak je de kans op een beet van de malariamug een stuk kleiner:

  • Gebruik DEET om muggen op afstand te houden
  • Draag bedekkende kleding: een lange broek en een shirt met lange mouwen
  • Slaap onder een muskietennet.
  • Krijg je koorts tijdens of na je verblijf in een malariagebied? Ga gelijk naar een dokter.

Weet je niet zeker of je malariapillen nodig hebt? Maak dan een afspraak met de GGD, zo'n 2 maanden voordat je vertrekt. Zij kunnen je adviseren over malaria en inentingen.

Zo'n vervelende mug

Gezondheidszorg in Zuid-Afrika

De gezondheidszorg van Zuid-Afrika is van hoog niveau. De kwaliteit van privéklinieken is vergelijkbaar met de zorg in Westerse landen. Ook de apotheken en tandartsen zijn van hoog niveau. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste harttransplantatie ooit werd uitgevoerd in het Groote Schuur ziekenhuis in Kaapstad?

De kosten van een eventuele behandeling zijn bedekt door je Nederlandse basisverzekering. Eventuele repatriëring hoort daar niet bij: daar heb je weer een reisverzekering voor nodig.

Meer over zorgverzekering in het buitenland

Groote Schuur ziekenhuis in Kaapstad

Wat neem je mee?

Om gezond te blijven tijdens je reis naar Zuid-Afrika is het handig om de volgende items mee te nemen:

  • Insectenwerende middelen zoals DEET
  • ORS, om te voorkomen dat je uitdroogt bij diarree of overgeven
  • Een klamboe
  • Stopmiddel tegen diarree
Slaap onder een klamboe

Bezoek de GGD

De GGD kan je helpen om voor jouw persoonlijke situatie te bepalen welke maatregelen nodig zijn voor je reis naar Zuid-Afrika. Ze hebben hiervoor het reizigersspreekuur. De kosten hiervoor verschillen met regio, en zijn tussen de € 20 en € 25 per persoon.
Maak een afspraak.